Ankyloserende spondylitis

Definition

Ankyloserende spondylitis er en inflammatorisk sygdom, der kan medføre, at nogle af ryghvirvler i rygsøjlen at smelte sammen. Denne sammensmeltning gør rygsøjlen mindre fleksibel og kan resultere i en krum-fremad kropsholdning. En alvorligt tilfælde af ankyloserende spondylitis kan gøre det umuligt for dig at løfte hovedet højt nok til at se fremad.

Ankyloserende spondylitis påvirker mænd oftere end kvinder. Tegn og symptomer på ankyloserende spondylitis begynder typisk i den tidlige voksenalder. Betændelse kan også forekomme i andre dele af kroppen - såsom dine øjne og tarm.

Der er ingen kur for ankyloserende spondylitis, men behandlinger kan mindske din smerte og mindske dine symptomer.

Symptomer

Tidlige tegn og symptomer på ankyloserende spondylitis kan omfatte smerter og stivhed i lænden og hofter, især om morgenen, og efter perioder med inaktivitet.

Disse symptomer kan komme på, så gradvist, at du ikke lægger mærke til dem i første omgang. Over tid, kan symptomerne forværres, forbedre eller stoppe helt med uregelmæssige mellemrum.

De områder, der oftest rammes, er:

 • Samlingen mellem bunden af ​​din ryg og dit bækken
 • Ryghvirvler i lænden
 • De steder, hvor dine sener og ledbånd tillægger knogler, især i rygsøjlen, men nogle gange langs bagsiden af ​​din hæl
 • Brusken mellem dit brystben og ribben
 • Din hofte og skulderled

Hvornår skal se en læge
Se din læge, hvis du har kroniske smerter og stivhed i lænden og hofter, eller hvis dyb vejrtrækning gør dit bryst ondt. Søg straks læge, hvis du udvikler smerter i øjet, lysfølsomhed eller sløret syn.

Se også

Årsager

Ankyloserende spondylitis har ingen kendt specifik årsag, men genetiske faktorer synes at være involveret. Især er folk, der har et gen kaldet HLA-B27 på signifikant øget risiko for at udvikle ankyloserende spondylitis.

Som ankyloserende spondylitis forværres og betændelse fortsat består, ny knogle former som en del af kroppens forsøg på at helbrede. Denne nye knogle gradvist bygger bro mellem ryghvirvlerne og til sidst blander dele af ryghvirvler sammen. De dele af din rygsøjle bliver stiv og ufleksibel. Fusion kan også stivne din brystkasse, at begrænse dit lungekapacitet og funktion.

Risikofaktorer

 • Dit køn. Mænd er mere tilbøjelige til at udvikle ankyloserende spondylitis end kvinder.
 • Din alder. Onset generelt opstår i sene ungdomsår eller den tidlige voksenalder.
 • Dit arvelighed. Fleste mennesker, der har ankyloserende spondylitis har HLA-B27-genet. Men mange mennesker, der har dette gen aldrig udvikle ankyloserende spondylitis.

Komplikationer

Ankyloserende spondylitis ikke følge et sæt kursus. Sværhedsgraden af ​​symptomerne og udvikling af komplikationer varierer meget fra person til person. Komplikationer kan omfatte:

 • Øjenbetændelse (uveitis). En af de mest almindelige komplikationer på ankyloserende spondylitis kan uveitis forårsage hurtig indsættende smerter i øjet, lysfølsomhed og sløret syn. Se din læge straks, hvis du udvikler disse symptomer.
 • Kompressionsfrakturer. Nogle mennesker oplever en udtynding af deres knogler i de tidlige stadier af Morbus Bechterew. Svækket ryghvirvler kan smuldre, hvilket øger sværhedsgraden af ​​din foroverbøjet stilling. Vertebrale frakturer undertiden kan beskadige rygmarven og nerverne, der passerer gennem rygsøjlen.
 • . Åndedrætsbesvær Hvis ankyloserende spondylitis påvirker dine ribben, kan de sammensmeltede knogler ikke bevæge sig, når du trækker vejret - hvilket gør det vanskeligt fuldt ud at puste dine lunger.
 • Hjerteproblemer. Morbus Bechterew kan forårsage problemer med din aorta, den største arterie i kroppen. Den betændte aorta kan forstørre til det punkt, at det gengiver formen af ​​aortaklappen i hjertet, hvilket forringer dets funktion.

Forberedelse til Deres udnævnelse

Du måske først bringe dine symptomer opmærksom på din familie læge. Han eller hun kan henvise dig til en læge, der har specialiseret sig i inflammatoriske lidelser (reumatolog).

Hvad du kan gøre
Før udnævnelsen kan du ønsker at skrive en liste med svar på følgende spørgsmål:

 • Hvornår begyndte du oplever symptomer?
 • Har dine symptomer været konstant eller lejlighedsvis?
 • Hvor alvorlig er dine symptomer?
 • Er dine symptomer værre om morgenen eller efter lange perioder?
 • Hvad, hvis noget, synes at forværre eller forbedre dine symptomer?
 • Har du taget medicin for at lindre smerten? Hvad hjalp mest?

Hvad kan du forvente fra din læge
Under den fysiske eksamen, kan lægen bede dig om at bøje ryggen i forskellige retninger. Han eller hun kan også måle dit bryst omkreds - en gang med dine lunger tomme og en gang med dem fuld af luft - til at sammenligne forskellen.

Din læge kan også prøve at genskabe din smerte ved at trykke på bestemte dele af dit bækken eller ved at flytte dine ben ind i en bestemt position. Han eller hun kan også bede dig om at prøve at stå oprejst, med både dine hæle og bagsiden af ​​dit hoved mod en væg.

Test og diagnose

Morbus Bechterew. Øjenbetændelse (uveitis).
Morbus Bechterew. Øjenbetændelse (uveitis).

Diagnosticering af ankyloserende spondylitis kan blive forsinket, hvis dine symptomer er milde, eller hvis du ved en fejl tilskriver nogle af dine symptomer til mere almindelige rygproblemer.

Imaging tests

 • Røntgenstråler. Røntgenstråler give din læge til at kontrollere for ændringer i dine led og knogler, selvom de karakteristiske effekter af Morbus Bechterew ikke kan være tydelig tidligt i sygdomsforløbet.
 • Edb-tomografi (CT). CT-scanninger kombinerer X-ray synspunkter taget fra mange forskellige vinkler i et tværgående billede af interne strukturer. CT-scanninger giver flere detaljer og mere stråling, end at gøre plain røntgenbilleder.
 • Magnetic resonance imaging (MRI). Ved hjælp af radiobølger og et kraftigt magnetfelt, MR-scanninger er bedre til at visualisere blødt væv, såsom brusk.

Lab tests
Der er ingen specifikke lab tests for at identificere ankyloserende spondylitis. Visse blodprøver kan kontrollere for tegn på inflammation, men inflammation kan være forårsaget af mange forskellige sundhedsmæssige problemer. Dit blod kan testes for HLA-B27-gen, men de fleste mennesker, der har dette gen ikke har ankyloserende spondylitis.

Se også

Behandlinger og medicin

Målet med behandlingen er at lindre dine smerter og stivhed, og forebygge eller forsinke komplikationer og spinal deformitet. Ankyloserende spondylitis behandling er mest succesfulde før sygdommen forårsager uoprettelige skader på dine led.

Medicin
Steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID) - såsom naproxen (Aleve, Naprosyn) og indomethacin (Indocin) - er de medikamenter lægerne oftest bruge til at behandle ankyloserende spondylitis. De kan lindre din inflammation, smerter og stivhed. Men disse medikamenter kan også forårsage gastrointestinal blødning.

Hvis NSAID ikke er nyttige, kan lægen foreslå tumor nekrose faktor (TNF)-blokkere. TNF er en celle protein, der fungerer som en inflammatorisk middel i rheumatoid arthritis. TNF-hæmmere målrette dette protein til at hjælpe med at reducere smerter, stivhed og ømme eller hævede led. De administreres ved injektion af medicin under huden eller gennem en intravenøs linie.

Eksempler på TNF-blokkere omfatter:

 • Adalimumab (Humira)
 • Etanercept (Enbrel)
 • Infliximab (Remicade)
 • Golimumab (Simponi)

TNF-blokkere kan genaktivere latent tuberkulose og kan medføre visse neurologiske problemer.

Terapi
Fysioterapi kan give en række fordele, fra smertelindring til forbedret fysisk styrke og fleksibilitet. Din læge kan anbefale, at du mødes med en fysioterapeut til at give dig med specifikke øvelser designet til dine behov.

Forberedelse til din udnævnelse. Komprimering frakturer.
Forberedelse til din udnævnelse. Komprimering frakturer.

Range-of-bevægelse og strækøvelser kan hjælpe med at opretholde fleksibiliteten i leddene og bevare en god kropsholdning. Desuden kan specifikke åndedrætsøvelser bidrage til at fastholde og forbedre din lungekapacitet.

Som din tilstand forværres, kan din overkrop begynder at bøje fremad. Ordentlig søvn og gå positioner og mave-og rygøvelser kan hjælpe med at opretholde din oprejst positur. Selv hvis dele af din rygsøjle til sidst smelter, vil du være i stand til at komme rundt og udføre daglige funktioner lettere, hvis din rygsøjle sikringer i en oprejst position.

Kirurgi
De fleste mennesker med ankyloserende spondylitis behøver ikke kirurgi. Dog kan din læge anbefale operation, hvis du har stærke smerter eller ledskader, eller hvis et hofteled er så beskadiget, at det skal udskiftes.

Livsstil og hjem retsmidler

Hvis du ryger, holde op. Rygning er generelt dårligt for dit helbred, men det skaber yderligere problemer for mennesker med ankyloserende spondylitis. Afhængig af sværhedsgraden af ​​din tilstand, kan ankyloserende spondylitis påvirke mobilitet din brystkasse. Beskadige dine lunger ved at ryge yderligere kan kompromittere din evne til at trække vejret.

Håndtering og støtte

Løbet af din tilstand kan ændre sig over tid, og du kan opleve tilbagefald og remissioner hele dit liv. Men de fleste mennesker er i stand til at leve produktive liv på trods af en diagnose af ankyloserende spondylitis.

Du ønsker måske at deltage i en online eller in-person support gruppe af mennesker med denne betingelse, for at udveksle erfaringer og support.

Forebyggelse

Fordi genetiske faktorer synes at spille en rolle i ankyloserende spondylitis, er det ikke muligt at forebygge sygdommen. Dog kan være opmærksom på eventuelle personlige risikofaktorer for sygdommen hjælpe med tidlig påvisning og behandling. Korrekt og tidlig behandling kan lindre ledsmerter og kan bidrage til at forhindre eller forsinke indtræden af ​​fysiske deformiteter.