ANA test

Definition

En ANA test påviser antinukleære antistoffer i dit blod. Dit immunsystem normalt producerer antistoffer til at hjælpe dig med at bekæmpe infektioner. I modsætning hertil ofte antinukleære antistoffer angriber kroppens egne væv - specifikt rettet hver cellens kerne.

ANA test. Definition.
ANA test. Definition.

I de fleste tilfælde indikerer en positiv ANA test, som dit immunsystem har lanceret en forkert angreb på dit eget væv - med andre ord, en autoimmun reaktion. Men nogle mennesker har positive ANA test, selv når de er sunde.

Din læge kan bestille en ANA test, hvis han eller hun mistænker du har en autoimmun sygdom, såsom lupus, leddegigt eller sklerodermi.

Se også

Hvorfor det er gjort

Mange gigtsygdomme har lignende symptomer - ledsmerter, træthed og feber. Mens en ANA test ikke kan bekræfte en specifik diagnose, kan det udelukke nogle mulige sygdomme. Og hvis ANA testen er positiv, kan dit blod blive undersøgt for tilstedeværelsen af ​​bestemte antinukleære antistoffer, hvoraf nogle er specifikke for visse sygdomme.

Se også

Hvordan du forbereder

Hvis din blodprøve bliver brugt til en ANA test, kan du spise og drikke normalt inden prøven. Hvis din blodprøve vil blive brugt til yderligere undersøgelser, kan du nødt til hurtigt for en vis mængde tid, før testen. Din læge vil give dig specifikke instruktioner.

Visse lægemidler påvirke nøjagtigheden af ​​testen, så medbring din læge en liste over alle de medikamenter, du tager.

Se også

Hvad du kan forvente

For en ANA test, tager et medlem af din sundhedspleje team en blodprøve ved at indsætte en nål i en blodåre i armen. Blodprøven sendes til et laboratorium til analyse. Du kan vende tilbage til dine normale aktiviteter straks.

Se også

Resultater

Tilstedeværelsen af ​​eventuelle antinukleære antistoffer er et positivt testresultat. Men at have et positivt resultat betyder ikke, du har en sygdom. Mange mennesker med ingen sygdom har positive ANA test - især kvinder ældre end 65 år.

Mononukleose er en type af infektion, der har været forbundet med udvikling af antinukleare antistoffer. Nogle blodtrykssænkende medicin og visse anti-epileptisk medicin kan udløse antinuclear antistofdannelse så godt.

Hvis din læge har mistanke om du har en autoimmun sygdom, han eller hun sandsynligvis at bestille en række tests. Resultatet af din ANA test er et stykke information lægen kan bruge til at hjælpe med at bestemme årsagen til dine symptomer.

Se også