Allergi skud

Definition

Allergi skud er en form for behandling kaldet immunterapi. Hver allergi shot indeholder en lille mængde af et bestemt stof eller stoffer, der udløser dine allergiske reaktioner. Disse kaldes allergener. Allergi skud indeholder bare nok allergener til at stimulere dit immunforsvar - men ikke nok til at forårsage et altfavnende allergisk reaktion.

Over tid, øger din læge dosis af allergener i hver af dine allergi skud. Dette hjælper med at få din krop vant til de allergener (desensibilisering). Dit immunsystem opbygger en tolerance over for allergener og din allergi symptomer aftage over tid.

Se også

Hvorfor det er gjort

Allergi skud kan være en god behandling valg for dig, hvis:

 • Det er umuligt at undgå de ting, der forårsager din allergiske reaktioner - og allergi medicin ikke styre dine symptomer godt
 • Allergi medicin forårsager generende bivirkninger eller interaktioner med andre lægemidler, du skal tage
 • Du ønsker at reducere din langvarig brug af allergimedicin
 • Du er allergisk over for insektstik

Allergi skud kan bruges til at kontrollere symptomer udløst af:

 • Sæsonbetinget allergi. Hvis du har sæsonbetinget allergisk astma eller høfeber symptomer, kan du være allergisk over for pollen frigivet af træer, græs eller ukrudt.
 • Indendørs allergener. Hvis du har året rundt symptomer, kan du være følsom over for indendørs allergener, såsom husstøvmider, kakerlakker, skimmel eller skæl fra kæledyr, såsom katte eller hunde.
 • Insektstik. Allergiske reaktioner på insektstik kan udløses af bier, hvepse, gedehamse eller gule jakker.

Allergi skud er ikke tilgængelige for fødevareallergi eller kronisk nældefeber (urticaria).

Se også

Risici

De fleste mennesker har ikke meget problemer med allergi skud. Men de indeholder stoffer, der forårsager din allergi - så reaktioner er mulige, og kan omfatte:

 • Lokale reaktioner, som kan involvere rødme, hævelse eller irritation på injektionsstedet. Disse fælles reaktioner begynder typisk inden for få timer efter injektion, og rydde op kort efter.
 • Systemiske reaktioner, som er mindre udbredt - men potentielt mere alvorlig. Du kan udvikle nysen, tilstoppet næse eller nældefeber. Mere-svære reaktioner kan omfatte hals hævelse, hvæsen eller trykken for brystet.
 • Anafylaksi er en sjælden livstruende reaktion på allergi skud. Det kan forårsage lavt blodtryk og problemer med vejrtrækningen. Anafylaksi begynder ofte inden for 30 minutter efter injektion, men nogle gange starter senere end det.

Hvis du får ugentlige eller månedlige skud på en regelmæssig tidsplan uden manglende doser du er mindre tilbøjelige til at have en alvorlig reaktion.

Allergi skud. Vedligeholdelsesfasen.
Allergi skud. Vedligeholdelsesfasen.

Tager et antihistamin medicin, før at få din allergi skudt kan mindske risikoen for en alvorlig reaktion. Spørg din læge for at se, om det anbefales til dig.

Muligheden for en alvorlig reaktion er skræmmende - men du vil ikke være på din egen. Du vil blive observeret i lægens kontor for 30 minutter efter hvert skud, når de mest alvorlige bivirkninger opstår som regel. Hvis du har en alvorlig reaktion efter du forlader, tilbage til lægens kontor eller gå til den nærmeste skadestue.

Se også

Hvordan du forbereder

Før du starter et kursus i allergi skud, kan lægen bruge en hud test til at bestemme, at dine reaktioner er forårsaget af en allergi - og hvilke specifikke allergener forårsager dine symptomer. Under en hudtest er en lille mængde af den formodede allergen ridset ind i huden, og området er derefter observeres i ca 15 minutter. Hævelse og rødme indikerer en allergi over for stoffet. Din læge kan også bruge en allergi blodprøve.

Når du går ind for allergi skud, lad sygeplejersker eller læger vide, hvis du føler dig utilpas på nogen måde. Dette er især vigtigt, hvis du har astma. Også lade dem vide, hvis du havde nogen symptomer efter en tidligere allergi skud.

Se også

Hvad du kan forvente

Allergi skud er normalt injiceres i overarmen.

For at være effektiv, er allergi skud gives på en tidsplan, der involverer to faser:

 • Opbygningen fase tager normalt tre til seks måneder. Typisk skud gives 1-3 gange om ugen. Under oprustning fase er allergen dosis gradvist øges med hvert skud.
 • Vedligeholdelsesfasen generelt fortsætter i tre til fem år eller længere. Du får brug for vedligeholdelse shots en gang om måneden.

I nogle tilfælde oprustning fasen accelereres, hvilket kræver flere injektioner af stigende doser under hver enkelt læge besøg. Dette kan mindske mængden af ​​tid, du har brug for at nå vedligeholdelsesfasen og få lindring fra allergi symptomer, men det øger også din risiko for at få en alvorlig reaktion.

Se også

Resultater

Allergisymptomer vil ikke stoppe natten over. De normalt forbedrer løbet af det første år af behandlingen, men den mest mærkbare forbedringer sker ofte i løbet af andet år. Ved det tredje år, er de fleste mennesker desensibiliserede til de allergener, der er indeholdt i de skud - og ikke længere har betydelige allergiske reaktioner på disse stoffer.

Efter et par år med en vellykket behandling, nogle mennesker ikke har disse betydelige allergi problemer, selv efter allergi skud er stoppet. Andre mennesker har brug for løbende skud for at holde symptomerne under kontrol.

Se også