Stress management

Kronisk stress sætter dit helbred i fare

Kronisk stress kan skabe ravage på dit sind og krop. Tage skridt til at styre din stress.

Din krop er hard-wired til at reagere på stress på måder beregnet til at beskytte dig mod trusler fra rovdyr og andre voldsmænd. Sådanne trusler er sjældne i dag, men det betyder ikke, at livet er uden stress.

Tværtimod utvivlsomt du står flere krav hver dag, såsom påtage en kæmpe arbejdsbyrde, at løbe rundt og tage sig af din familie. Din krop behandler disse såkaldte mindre besvær som trusler. Som et resultat, du kan føle, som om du er konstant under angreb. Men du kan kæmpe tilbage. Du behøver ikke at lade stress styre dit liv.

Forståelse af naturlige stress respons

Når du støder på en opfattet trussel - en stor hund gøer på dig i løbet af din morgentur, for eksempel - din hypothalamus, en lille region i bunden af ​​din hjerne, sætter ud et alarmsystem i din krop. Gennem en kombination af nerve og hormonelle signaler, beder dette system din binyrerne, placeret oven på dine nyrer, til at frigive en bølge af hormoner, herunder adrenalin og cortisol.

Adrenalin øger din puls, hæver dit blodtryk og øger energiforsyninger. Cortisol, den primære stress hormon, øger sukker (glukose) i blodet, forbedrer din hjerne brug af glukose og øger tilgængeligheden af ​​stoffer, der reparerer væv.

Cortisol også kantsten funktioner, der ville være uvæsentlige eller skade i en kamp-eller-flygt situation. Det ændrer immunsystemet svar og undertrykker fordøjelsessystemet, det reproduktive system og vækst processer. Dette kompleks naturlig alarmsystem kommunikerer også med regioner af din hjerne, der styrer humør, motivation og frygt.

Når den naturlige stress respons går skuddermudder

Kroppens stress-respons system er normalt selvbegrænsende. Når en opfattet trussel er gået, hormonniveauer vende tilbage til normal. Da adrenalin og cortisol niveauet falder, returnere din puls og blodtryk til baseline niveau, og andre systemer genoptage deres normale aktiviteter.

Men når stressfaktorer er altid til stede, og du konstant føler under angreb, at kamp-eller-flygt reaktion forbliver tændt.

Stress management. Kronisk stress sætter dit helbred i fare.
Stress management. Kronisk stress sætter dit helbred i fare.

Den langsigtede aktivering af stress-respons-system - og den efterfølgende overeksponering for cortisol og andre stress hormoner - kan forstyrre næsten alle kroppens processer. Dette sætter dig på øget risiko for mange sundhedsmæssige problemer, herunder:

 • Angst
 • Depression
 • Fordøjelsesproblemer
 • Hjertesygdom
 • Søvnproblemer
 • Vægtøgning
 • Hukommelse og koncentration nedskrivninger

Det er derfor, det er så vigtigt at lære sunde måder at håndtere de stressfaktorer i dit liv.

Se også

Kronisk stress sætter dit helbred i fare

Hvorfor du reagerer på livets stressfaktorer den måde du gør

Din reaktion på en potentielt stressende begivenhed er forskellig fra andres. Hvordan du reagerer på stressfaktorer i dit liv er påvirket af faktorer som:

 • Genetics. De gener, der styrer stress respons holder de fleste mennesker på en temmelig ret køl, kun lejlighedsvis priming kroppen til kamp eller flugt. Overaktiv eller underaktiv stress reaktioner kan stamme fra små forskelle i disse gener.
 • Livserfaringer. Stærke stressreaktioner undertiden kan spores tilbage til traumatiske begivenheder. Folk, der har lidt omsorgssvigt eller misbrug som børn tendens til at være særligt sårbare over for stress. Det samme er tilfældet for ofre for voldsforbrydelser, flystyrt overlevende, militært personel, politifolk og brandmænd.

Du kan have nogle venner, som synes laid-back om næsten alt og andre, der reagerer kraftigt ved den mindste stress. De fleste reaktioner på livets stressfaktorer befinder sig et sted mellem disse yderpunkter.

At lære at reagere på livets stressfaktorer på en sund måde

Stressende begivenheder er en del af livet. Og du kan ikke være i stand til at ændre din nuværende situation. Men du kan tage skridt til at håndtere konsekvenserne af disse begivenheder har på dig.

Du kan lære at identificere hvad der stresser dig, og hvordan man tager vare på dig selv fysisk og følelsesmæssigt i ansigtet af stressede situationer.

Stress management strategier omfatter:

 • Spise en sund kost og få regelmæssig motion og masser af søvn
 • Øve afspændingsteknikker eller lære at meditere
 • Fremme sunde venskaber
 • At have en sans for humor
 • Søger professionel rådgivning når det er nødvendigt

Payoff for at lære at håndtere stress er fred i sindet og - måske - et længere, sundere liv.

Se også