Hoftebrud

Definition

Et hoftebrud er en alvorlig skade, især hvis du er ældre, og komplikationer kan være livstruende. De fleste hoftebrud forekommer i ældre over 65 år, med stigende risiko mest hurtigt efter alderen 80.

Ældre mennesker har større risiko for hoftebrud, fordi knoglerne tendens til at svække med alderen. Denne knogle svækkelse kaldes osteoporose. Flere medicin, dårligt syn og balance problemer også gøre ældre mennesker mere tilbøjelige til rejse og falde - en af ​​de mest almindelige årsager til hoftebrud.

Et hoftebrud næsten altid kræver kirurgisk reparation eller udskiftning, efterfulgt af måneders fysioterapi. Tage skridt til at opretholde knogletæthed og forebygge faldulykker kan hjælpe med at forhindre hoftebrud.

Symptomer

Tegn og symptomer på en hoftefraktur kan omfatte:

 • Manglende evne til at bevæge sig umiddelbart efter et fald
 • Stærke smerter i hoften eller lysken
 • Manglende evne til at sætte vægten på dine ben på siden af ​​din skadede hofte
 • Stivhed, blå mærker og hævelse i og omkring din hofte område
 • Kortere ben på siden af ​​din skadede hofte
 • Drejning udad dine ben på siden af ​​din skadede hofte

Se også

Årsager

En alvorlig indvirkning - i en bilulykke, for eksempel - kan forårsage hoftebrud hos mennesker i alle aldre. I ældre voksne, er en hoftefraktur oftest et resultat af et fald fra en ståhøjde. Hos mennesker med meget svage knogler, kan en hoftebrud ske blot ved at stå på benet og vride.

Se også

Risikofaktorer

En kombination af faktorer kan øge din risiko for hoftebrud, herunder:

 • Age. Satsen for hoftebrud stiger betydeligt med alderen. Som du alder, din knogletæthed og muskelmasse både reducere. Ældre alder, kan også bringe vision og balance problemer, sammen med langsommere reaktionstid for at undgå at falde, når du føler usikker. Hvis du er inaktiv, dine muskler tendens til at svække endnu mere som du alder. Alle disse faktorer tilsammen kan øge din risiko for hoftebrud.
 • Dit køn. Kvinder taber knogletæthed i et hurtigere tempo end mænd gør. Faldet i østrogenniveau, der opstår med overgangsalderen accelererer knogletab, hvilket øger risikoen for hoftefraktur. Men mænd også kan udvikle sig faretruende lave niveauer af knogletæthed.
 • Kroniske medicinske tilstande. Osteoporose er den mest magtfulde risikofaktor for hoftebrud, men andre medicinske tilstande kan føre til skrøbelige knogler. Disse omfatter endokrine lidelser, såsom en overaktiv skjoldbruskkirtel, og tarm lidelser, som kan reducere din absorption af vitamin D og kalcium.
 • Visse medikamenter. Kortison medicin, såsom prednison, kan svække knoglerne hvis du tager dem lang sigt. I nogle tilfælde kan visse lægemidler eller en kombination af medicin gør dig svimmel og mere tilbøjelige til at falde.
 • Ernæringsmæssige problemer. Mangel på calcium og D-vitamin i din kost, når du er ung sænker maksimal knoglemasse og øger din risiko for knoglebrud senere i livet. Alvorlige spiseforstyrrelser, såsom anorexia nervosa og bulimi, kan skade dit skelet ved at fratage din krop af essentielle næringsstoffer, der er nødvendige for knogle bygning.
 • Fysisk inaktivitet. Vægtbærende øvelser, såsom gåture, bidrage til at styrke knogler og muskler, hvilket gør fald og knoglebrud mindre sandsynligt. Hvis du ikke deltager regelmæssigt i vægtbærende motion, kan du have lavere knogletæthed og svagere knogler.
 • Tobak og alkohol brug. Rygning og drikke alkohol kan forstyrre de normale processer i knogle bygning og ombygning, hvilket resulterer i tab af knoglemasse.

Komplikationer

Et hoftebrud er en alvorlig skade, der kan reducere din fremtidige selvstændighed og til tider endda forkorte dit liv. Mange voksne, der levede uafhængigt forud for deres hoftebrud er stadig på et plejehjem mere end et år efter deres skade.

Hoftebrud. Kroniske medicinske tilstande.
Hoftebrud. Kroniske medicinske tilstande.

Hvis hoftebrud holder dig stille i længere tid, kan du udvikle en eller flere af følgende komplikationer:

 • Blodpropper i benene eller lunger
 • Liggesår
 • Urinvejsinfektion
 • Lungebetændelse

Derudover mennesker, der har haft en hoftefraktur har en signifikant øget risiko for at have en anden.

Se også

Forberedelse til Deres udnævnelse

Ring efter en ambulance, hvis du er faldet eller på anden måde skade din hofte. Vent til paramedicinere til at bevæge dig sikkert. Hvis det er muligt, har et familiemedlem eller en ven med dig på hospitalet. Han eller hun kan hjælpe dig med at besvare spørgsmål og overveje behandlingsmuligheder.

Hvad kan du forvente
Redning og sygehuspersonalet er tilbøjelige til at bede disse og lignende spørgsmål:

 • Har du for nylig faldet eller havde en anden skade på din hofte?
 • Hvad er dine symptomer?
 • Hvor alvorlig er din smerte?
 • Kan du sætte vægten på dine ben på siden af ​​din skadede hofte?
 • Har du været diagnosticeret med andre sygdomme?
 • Har du haft en knogletæthed test?
 • Hvilken medicin er du i øjeblikket tager, herunder vitaminer og kosttilskud?
 • Bruger du alkohol?
 • Ryger du?
 • Har du haft kirurgi i fortiden? Var der nogen problemer?
 • Er der nogen af ​​dine første grads slægtninge - såsom en forælder eller søskende - har en historie for knoglebrud eller osteoporose?
 • Er du i øjeblikket bor selvstændigt?

Test og diagnose

Ofte din læge kan bestemme, at du har et hoftebrud baseret på dine symptomer, og ved at observere den unormale situation på din hofte og ben. Et røntgenbillede vil normalt bekræfte, at du har en fraktur og vise præcis, hvor bruddet er på din knogle.

Hvis din X-ray ikke viser en fraktur, men du stadig har hoftesmerter, kan din læge bestille en CT-eller MR-scanning for at se efter en lille hårgrænse brud.

De fleste hoftebrud forekomme i en af ​​to steder langs din lårben, den lange knogle, der strækker sig fra dit bækken til dit knæ:

 • Lårbenshalsen. Lårbenshalsen er placeret i den øvre del af dit lårben, lige under sit hoved, som er bolden del af kugle-og-socket joint.
 • Den intertrochanteric region. Denne region er lidt længere nede fra selve hofteleddet, i den del af din lårben, der rager udad.

Behandlinger og medicin

Behandling for hoftebrud indebærer ofte en kombination af kirurgi, genoptræning og medicinering.

Kirurgi
Den type operation, du har generelt afhænger af placeringen af ​​det brud i knoglen, sværhedsgraden af ​​bruddet og din alder. Kirurgiske indstillinger kan omfatte:

 • Reparer med hardware. Kirurger kan indsætte metalskruer i knoglen til at holde det sammen, mens bruddet heler. I nogle tilfælde er skruer fastgjort til en metalplade, der løber ned langs lårbenet. En anden mulighed er at indsætte en stang, der er kendt som et søm ind i marven del af lårbensknoglen. En skrue passerer derefter gennem den øvre del af stangen, gennem lårbenshalsen og ind i bolden del af hofteleddet.
 • Erstat del af lårbenet. Hvis enderne af brækkede knogle ikke er justeret korrekt, eller de har været beskadiget, kan din læge fjerne hoved og hals af lårben og installere et metal udskiftning (protese). Denne procedure kaldes en partiel hofte.
 • Udskifte hele hofteled. En total hofte udskiftning indebærer udskiftning din øverste lårbenet og stikket i din skinkeben med kunstige dele kaldet proteser. Total hofte udskiftning kan være en god mulighed, hvis gigt eller en forudgående skade har skadet Deres fælles, påvirker dens funktion, selv før bruddet.

Hvis blodforsyningen til bolden del af hofteleddet bliver beskadiget under en hoftefraktur, knoglen er mindre tilbøjelige til at hele ordentligt. Dette sker oftest i ældre mennesker, der har lårbenshalsbrud, læger, så kan anbefale en delvis eller total hoftealloplastik for disse typer af skader.

Rehabilitering
Din pleje team vil sandsynligvis få dig ud af sengen og bevæger sig på den første dag efter operationen. Fysioterapi vil i første omgang fokusere på vifte af bevægelse og styrke øvelser. Afhængigt af hvilken type operation du havde, og om du har hjælp i hjemmet, kan du nødt til at gå fra hospitalet til et udvidet pleje facilitet.

Forberedelse til din udnævnelse. Ernæringsmæssige problemer.
Forberedelse til din udnævnelse. Ernæringsmæssige problemer.

I udvidet pleje og derhjemme kan du arbejde med en ergoterapeut til at lære teknikker til selvstændighed i dagligdagen, såsom at bruge toilettet, badning, påklædning og madlavning. Din ergoterapeut vil afgøre, om en rollator eller kørestol kan hjælpe dig til at genvinde mobilitet og uafhængighed.

Medicin
Knogletæthed-styrke medicin kaldet bisfosfonater kan medvirke til at reducere risikoen for en anden hoftebrud. De fleste af disse stoffer indtages oralt og er forbundet med bivirkninger, der kan være vanskeligt at tolerere, herunder kvalme, abdominale smerter og betændelse i spiserøret. Hvis dette er et problem, kan du ønsker at tage en form for bisfosfonat leveres via intravenøs (IV) slange.

Langsigtet bisphosphonatterapi har været knyttet til et sjældent problem, hvor de øvre lårben revner, men ikke normalt bryde fuldstændigt. Bisfosfonater har også potentiale til at påvirke kæbebenet. Osteonekrose af kæben er en sjælden tilstand, der forekommer efter en tandudtrækning, hvor en del af kæbeben dør og forringes.

Se også

Forebyggelse

Sund livsstil valg i den tidlige voksenalder opbygge en højere maksimal knoglemasse og reducere din risiko for knogleskørhed i de senere år. De samme foranstaltninger kan sænke din risiko for fald og forbedre din generelle sundhed, hvis man vedtager dem på alle alderstrin. Tips omfatter:

 • Motion for at styrke knoglerne og forbedre balance. Vægtbærende øvelser, såsom gåture, opmuntre din krop til at øge knogletæthed. Motion øger også din samlede styrke, hvilket gør dig mindre tilbøjelige til at falde. Prøv at udøve i 30 minutter om dagen på de fleste af ugens dage. Balance uddannelse er også nøglen til at reducere din risiko for fald, da balance tendens til at forværres med alderen.
 • Drik ikke for meget eller ryge. Bevar din knogletæthed ved at undgå overdreven brug af alkohol, og ved ikke at ryge. Drikker for meget alkohol kan også påvirke din balance og gøre dig mere tilbøjelige til at falde.
 • Vurdere dit hjem til efteråret farer. Fjern smide tæpper, holde elektriske ledninger mod muren, og klar overskydende møbler og alt andet, der kunne rejse dig. Sørg hvert værelse og passagen er godt oplyst.
 • Kontroller, at du øjne. Gå til din øjenlæge til en eksamen hvert andet år, eller oftere, hvis du har diabetes eller en øjensygdom.
 • Se dine medicin. Følelse af svaghed og svimmel, som er mulige bivirkninger af mange medikamenter, kan øge din risiko for at falde. Tal med din læge om bivirkninger forårsaget af din medicin.

Se også