HIDA scan

Definition

En hepatobiliær (HIDA) scanning er en billeddannelse procedure, der anvendes til at diagnosticere problemer i leveren, galdeblæren og galdegangene.

I HIDA scanning, er en radioaktiv kemisk eller sporstof sprøjtes ind i en blodåre i armen.

Sporstoffet varetages af leveren som galde. Galde er en væske, der produceres og udskilles af leveren, som hjælper dit fordøjelsessystem nedbryde fedt i de fødevarer, du spiser. Galde gemmes i din galdeblæren og galdeblæren frigiver galde, når du spiser et måltid.

En særlig nuklearmedicin scanner (gammakamera) sporer strømmen af ​​sporstof fra leveren ind i galdeblæren og tyndtarmen.

Navnet HIDA kommer fra en tidlig sporstof anvendes til scanningen, hydroxy iminodieddikesyre. Mere effektive sporstoffer bruges i dag.

Cholescintigraphy, hepatobiliær scintigrafi er andre navne for en HIDA scanning.

Se også

Hvorfor det er gjort

HIDA scanning. Fast i et par timer.
HIDA scanning. Fast i et par timer.

En HIDA scanning er oftest gjort for at vurdere din galdeblæren. Den bruges også til at se på galde-excreting funktionen på din lever og til at spore strømmen af ​​galde fra leveren ind i din tyndtarmen. En HIDA scan billeder leverfunktion, der supplerer billeder af kroppens struktur (anatomi) leveret af røntgen og ultralyd.

En HIDA scanning kan hjælpe i diagnosticering af flere sygdomme og tilstande, såsom:

 • Galdeblære inflammation (cholecystitis)
 • Galdegang obstruktion
 • Medfødte abnormiteter i galdegangene, såsom galdeatresi
 • Postoperative komplikationer, såsom galde lækager og fistler
 • Vurdering af levertransplantation

Din læge kan bruge en HIDA scanning som led i en test for at måle den hastighed, hvormed galde frigives fra din galdeblæren (galdeblæren uddrivningsfraktion).

Se også

Risici

En HIDA scanning bærer nogle risici. Risici kan omfatte:

 • Allergisk reaktion på medicin, der indeholder radioaktive sporstoffer, der anvendes til scanning
 • Blå mærker på injektionsstedet
 • Udslæt

Fortæl din læge, hvis der er en chance for du kan være gravid, eller hvis du ammer. I de fleste tilfælde nuklearmedicinske undersøgelser, såsom HIDA scanningen, er ikke udført hos gravide kvinder på grund af potentiel skade på fosteret.

Risici for stråling
Mængden af ​​radioaktivt sporstof sprøjtes ind i armen i løbet af en HIDA scanning er meget lille. Det radioaktive sporstof afgiver stråling i flere timer og derefter bliver inaktiv. Det gamma kamera, der tager billeder af din lever, galdeblære, galde ventilationskanal og tyndtarmen under en HIDA scanning ikke afgiver nogen stråling. Hvis du er bekymret for mængden af ​​stråling du vil blive udsat for under en HIDA scanning, tale med din læge.

Se også

Hvordan du forbereder

For at forberede din HIDA scanning, kan lægen bede dig om at:

 • Hurtigt for et par timer. Forvent at hurtigt i mindst fire timer, inden din HIDA scanning. Du kan få lov til at drikke klare væsker.
 • Forsinkelse tage nogle medikamenter. Visse medikamenter kan forstyrre din HIDA scanning, så din læge kan bede dig om at vente med at træffe din medicin på dagen for scanningen. Fortæl din læge om eventuelle medicin du tager.
 • Tage medicin, der kan forbedre scanningen. Visse medikamenter kan gøre det lettere for den nukleare radiolog til at fortolke resultaterne af din HIDA scanning. Uanset om du får brug for disse medikamenter afhænger af årsagen til din scanning. I nogle tilfælde kan du få en infusion eller injektion af en medicin i tillæg til det injicerede radioaktive sporstof. Den medicin kan injiceres umiddelbart før eller i løbet af din HIDA scanning. I sjældne tilfælde kan du blive bedt om at begynde at tage en medicin et par dage før scanningen.

Se også

Hvad du kan forvente

Under dit HIDA scanning
Du vil blive bedt om at skifte til et hospital kjole før din HIDA scanningen begynder. Din sundhedspleje team vil placere dig på et bord, som regel på ryggen. Det radioaktive sporstof injiceres derefter i en vene i armen.

Den sporstof rejser gennem blodbanen til leveren, hvor det er taget op af galde-producerende celler. Det radioaktive sporstof rejser med galde fra leveren ind i din galdeblæren og gennem dine galdegangene til dit tyndtarmen.

Du kan føle et vist pres, mens det radioaktive sporstof sprøjtes ind i din blodåre.

Som du ligger på bordet, er et specielt gammakamera placeret over din mave tager billeder af sporstof, som det bevæger sig gennem kroppen. Den gammakamera tager billeder hele tiden for omkring en time.

Du bliver nødt til at holde stille under HIDA scanning. Dette kan blive ubehageligt, men du kan opleve, at du kan mindske ubehaget ved at tage dybe indåndinger og tænke på andre ting. Fortæl din sundhedspleje team, hvis du er ubehageligt.

Radiologen vil se på en computer forløbet af det radioaktive sporstof gennem kroppen. Den HIDA scanning kan stoppes, når det radioaktive sporstof ses i galdeblæren og indtaster din tyndtarmen. Det tager typisk omkring en time. I nogle tilfælde ekstra billeddannelse vil blive udført, hvis originale billeder ikke er tilfredsstillende, hvis morfin gives for at visualisere galdeblæren eller hvis medicinen CCK gives til se på sammentrækning af galdeblæren.

Efter din HIDA scanning
I de fleste tilfælde kan du gå om din dag efter din HIDA scanning. Du vil sandsynligvis stadig har nogle af det radioaktive sporstof i din krop. Stoffet vil forlade din krop ved naturlig henfald eller via din urin i løbet af den næste dag eller to.

Se også

Resultater

I de fleste tilfælde vil den læge, der tolker Hida scan billeder (nuklear radiologen) sende resultaterne til din læge, som vil diskutere dem med dig.

I Hida scan billeder ses på en computerskærm, vises radiotracer som regionerne mørk farve på en lysere baggrund. Jo mere mørk farve i et bestemt område, jo større mængde af radioaktivt sporstof til stede. Bevægelsen af ​​denne mørke farve hele serien af ​​Hida scan billeder viser, at det radioaktive sporstof var i stand til at bevæge sig frit gennem leveren, galdegangene og galdeblæren og ind i tyndtarmen. Hvis det radioaktive sporstof mangler bestemte områder på en scanning, kan det indikere en blokering eller et andet problem.

Hida scanninger på egen hånd normalt ikke kan diagnosticere et problem. Lægen finder dem sammen med dine symptomer, andre testresultater og andre billeddiagnostiske at nå frem til en diagnose.

Resultater af en HIDA scanning omfatter:

 • Normal. En normal resultat betyder, at det radioaktive sporstof bevæges frit sammen med galde fra leveren ind i din galdeblæren og tyndtarmen. Ingen problemer blev opdaget.
 • Langsomme bevægelser af radioaktivt sporstof. Hvis radioaktivt sporstof bevæger sig gennem dine galdegangene meget langsomt, kan det indikere en blokering eller obstruktion, eller et problem i leverfunktionen.
 • Ingen radioaktivt sporstof ses i galdeblæren. Hvis det radioaktive sporstof ikke kan ses i din galdeblæren, kan dette indikere akut inflammation (akut cholecystitis).
 • Unormal lav galdeblæren uddrivningsfraktion. Hvis mængden af radiotracer forlader galdeblæren er lav efter at have givet den medicin CCK, kan dette indikere kronisk inflammation (kronisk cholecystitis).
 • Radioaktivt sporstof påvises i andre områder. Hvis det radioaktive sporstof er fundet uden for dit galdeveje, kan dette betyde en lækage.

Din læge vil drøfte dine konkrete resultater med dig.

Se også