Hedeture

Definition

Hedeture er pludselige følelse af varme, som normalt mest intense over ansigt, hals og bryst. Din hud kan blive rød, lige som hvis du var rødmende. Hedeture kan også forårsage voldsomme svedeture og kan forlade dig kølet.

Selv om andre hormonelle forhold kan få dem, hedeture oftest skyldes overgangsalderen - den tid i livet, hvor en kvindes menstruation stopper.

Afhængigt af personen, kan hedeture forekomme et par gange om ugen eller flere gange om dagen. Hedeture, der opstår om natten, kan afbryde din søvn. Hvis dine hedeture bliver særlig generende, en bred vifte af behandlinger er tilgængelige.

Se også

Symptomer

Når du har en varm flash, kan du opleve:

 • En følelse af varme breder sig din overkrop og ansigt
 • En blussende udseende med rød, plettet hud
 • Hurtig hjerterytme
 • Sved, for det meste på overkroppen
 • En kølet følelse som de varme flash aftager

Hedeture varierer i frekvens - kan du have mange på én dag eller blot et par hver uge. Hver hot flash normalt aftager på blot et par minutter. De fleste kvinder, der oplever hedeture vil have dem i mindst et år.

Hvornår skal se en læge
Hvis hedeture bliver særlig generende og forstyrre dine daglige rutiner, overveje at gøre en aftale med din læge for at diskutere behandlingsmuligheder.

Se også

Årsager

Den nøjagtige årsag til hedeture er ikke kendt, men de tegn og symptomer peger på faktorer, der påvirker funktionen af ​​kroppens termostat - hypothalamus. Dette område i bunden af ​​din hjerne regulerer kropstemperaturen og andre basale processer. Den østrogen reduktion du oplever i overgangsalderen kan forstyrre hypothalamus funktion, hvilket fører til hedeture.

Low østrogen alene ikke ofte synes at fremkalde hedeture, som børn og kvinder med lave niveauer af østrogen på grund af medicinske tilstande normalt ikke oplever hedeture. I stedet tilbagetrækning af østrogen, hvilket sker i løbet af overgangsalderen, synes at være den udløsende faktor.

Se også

Risikofaktorer

Hedeture. Hvad kan du forvente fra din læge.
Hedeture. Hvad kan du forvente fra din læge.

Ikke alle kvinder, der går gennem overgangsalderen oplever hedeture. Selv om det ikke er klart, hvorfor nogle kvinder får hedeture og andre gør ikke, følgende faktorer øger din risiko for hedeture:

 • Rygning. Kvinder, der ryger, er mere tilbøjelige til at få hedeture.
 • Fedme. En høj body mass index (BMI) er forbundet med en højere frekvens af hedeture.
 • Fysisk inaktivitet. Hvis du ikke motionerer, er du mere tilbøjelige til at have hedeture i overgangsalderen.
 • Etnicitet. Flere afrikansk-europæiske kvinder rapporterer overgangsalderen hedeture end at gøre kvinder af europæisk afstamning. Hedeture er mindre almindelig hos kvinder i japansk og kinesisk afstamning end hos hvide europæiske kvinder.

Se også

Komplikationer

Søvnproblemer er ofte en komplikation af hedeture. Nighttime hedeture (nattesved) kan vække dig fra søvn og med tiden kan medføre kronisk søvnløshed. Disse søvnforstyrrelser kan til gengæld i sidste ende fører til problemer med hukommelsen, angst og depression hos nogle kvinder.

Se også

Forberedelse til Deres udnævnelse

Du kan i første omgang søge rådgivning om dine hedeture fra din praktiserende læge eller gynækolog.

Hvad du kan gøre
Før udnævnelsen kan du ønsker at skrive en liste med svar på følgende spørgsmål:

 • Har dine menstruationer bliver uregelmæssige eller fraværende?
 • Hvilken dato har din sidste menstruation begynde?
 • Hvor ofte dine hedeture opstå?
 • Er der nogen aktiviteter, der udløser dine hedeture?
 • Hvilke medicin og kosttilskud tager du jævnligt?

En liste over spørgsmål at spørge din læge kan også være nyttige:

 • Hvilke behandlinger er tilgængelige for hedeture?
 • Hvilke risici er forbundet med disse behandlinger?
 • Har du nogen pjecer, som hjælpe med at forklare dette emne?
 • Får jeg brug for en test? Hvis ja, hvilken?

Hvad kan du forvente fra din læge
Din læge kan bede dig nogle af de følgende spørgsmål:

 • Hvornår har jeres hedeture begynde?
 • Er noget at gøre dem bedre eller værre?
 • Har du haft en hysterektomi?
 • Har du nogensinde haft brystkræft?

Se også

Test og diagnose

Din læge kan som regel diagnosticere hedeture baseret på en beskrivelse af de symptomer, du oplever. For at bekræfte årsagen til dine hedeture, kan lægen foreslå blodprøver for at kontrollere, om du nærmer overgangsalderen, og hvis din skjoldbruskkirtel fungerer korrekt. Hedeture kan også være forårsaget af en overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyroidisme).

Se også

Behandlinger og medicin

Den mest effektive behandling for hedeture er østrogen, men tager dette hormon kan øge din risiko for at udvikle andre sundhedsmæssige problemer i fremtiden. Medikamenter såsom antidepressiva og anti-beslaglæggelse medicin kan også hjælpe med at reducere hedeture. Diskuter fordele og ulemper ved forskellige behandlingsmetoder planer med din læge. Hvis hedeture ikke forstyrre dit liv, kan du behøver ingen behandling overhovedet. For de fleste kvinder, fade hedeture gradvist inden for få år.

Hormonbehandling
Østrogen og progesteron er de hormoner, der anvendes til at reducere hedeture. Kvinder, der har haft en hysterektomi kan tage østrogen alene. Men hvis du stadig har en livmoder, bør du tage progesteron sammen med østrogen for at beskytte mod kræft i livmoderslimhinden (endometriecancer). Med begge regime er de nuværende anbefalinger vedrørende brug den laveste effektive dosis i kortest tid er nødvendig for at lindre symptomerne.

Før du starter østrogenbehandling for overgangsalderen symptomer, gennemgå dine hjerte-sygdom risikofaktorer med din læge, og vejer fordelene ved symptomlindring mod risikoen - remote men anerkendte - for at udvikle hjertesygdomme som følge heraf. Østrogen terapi er ikke en god mulighed, hvis du nogensinde har haft en blodprop eller brystkræft.

Som et alternativ til kvinder, der ikke kan tage østrogen, ordinere nogle læger progesteron alene at hjælpe kontrol hedeture.

Forberedelse til din udnævnelse. Andre receptpligtig medicin.
Forberedelse til din udnævnelse. Andre receptpligtig medicin.

Antidepressiva
Lave doser af visse antidepressiva kan nedsætte hedeture. Eksempler omfatter:

 • Venlafaxin (Effexor, Pristiq)
 • Paroxetin (Paxil, Pexeva)
 • Fluoxetin (Prozac, Sarafem)

Men disse medikamenter er ikke så effektive som hormonbehandling for alvorlige hedeture og kan give bivirkninger, såsom kvalme, svimmelhed, vægtøgning eller seksuel dysfunktion. Men de kan være meget nyttigt i kvinder, der ikke kan bruge østrogen eller progesteron til lindring af hedeture.

Andre receptpligtig medicin

 • Gabapentin (Neurontin, gralise). Gabapentin er en anti-beslaglæggelse medicin, der er moderat effektive til at reducere hedeture, især for kvinder, der har symptomer om natten. Bivirkninger kan omfatte døsighed, svimmelhed og hovedpine.
 • Clonidin (Catapres, jenloga, kapvay, andre). Clonidin, en pille eller patch typisk bruges til behandling af forhøjet blodtryk, kan give en vis lettelse fra hedeture. Bivirkninger omfatter svimmelhed, døsighed, mundtørhed og forstoppelse.

Se også

Livsstil og hjem retsmidler

Hvis dine hedeture er milde, kan du være i stand til at håndtere dem med livsstil justering alene. Følg disse tips:

 • Opbevares køligt. Små stigninger i din krops kernetemperatur kan udløse hedeture. Kjole i lag, så du kan fjerne den ydre tøj, når du føler for varm. Åbn et vindue eller bruge en ventilator eller air condition for at holde luften flyder. Sænk rumtemperaturen, hvis du kan. Hvis du føler en varm flash kommer på, nippe til en kold drink.
 • Se, hvad du spiser og drikker. Varmt og krydret mad, koffeinholdige drikkevarer og alkohol kan udløse hedeture. Lær at genkende dine egne udløser og undgå fødevarer eller drikkevarer, der bringer på hedeture.
 • Slap. Nogle kvinder finder lindring fra milde hedeture gennem yoga, meditation, afslapning eller andre stress-reducerende teknikker. Selv om disse metoder ikke undertrykke dine hedeture, kan de give andre fordele, såsom lempelse af søvnforstyrrelser, der har tendens til at forekomme med overgangsalderen.
 • Der må ikke ryges. Rygning er forbundet med øget hedeture. Ved ikke at ryge, kan du reducere hedeture, samt din risiko for mange alvorlige sundhedsmæssige betingelser såsom hjertesygdomme, slagtilfælde og kræft.

Se også

Alternativ medicin

Mange kvinder har henvendt sig til en bred vifte af kosttilskud for at bidrage til at bremse hedeture, undertiden med den fejlagtige tro, at "naturlige" produkter kan forårsage nogen skade. Alle kosttilskud har potentielt skadelige bivirkninger, og kosttilskud kan også interagere med medicin du tager for andre medicinske tilstande. Altid gennemgå, hvad du tager med din læge.

Kosttilskud almindeligvis anvendes til overgangsalderen symptomer omfatter:

 • Plante østrogener. Kvinder i de asiatiske lande, hvor soja er en fast del af kosten, er mindre tilbøjelige til at anmelde hedeture og andre menopausale symptomer end kvinder i andre dele af verden. En årsag kunne være relateret til indtagelse af østrogen-lignende stoffer i soja, rødkløver og mange andre planter. Men undersøgelser har giver soja til kvinder med hedeture generelt fundet nogen fordel.
 • Black Cohosh. Black cohosh har været populær blandt mange kvinder med symptomer på overgangsalderen. Men der er lidt dokumentation for, at sort cohosh er effektiv, og tillægget kan være skadeligt for leveren.
 • Ginseng. Mens ginseng kan hjælpe med humør symptomer og søvnløshed, synes det ikke at reducere hedeture.
 • Dong Quai. Undersøgelsens resultater tyder på, at Dong Quai ikke er effektiv til hedeture. Tillægget kan øge effektiviteten af ​​blodfortyndende medicin, som kan forårsage blødningsproblemer.
 • Kava. Kava ​​kan lette angst, men ikke hedeture. Det kan også skade leveren.

Se også