Hantavirus pulmonal syndrom

Definition

Hantavirus pulmonal syndrom er en smitsom sygdom karakteriseret ved influenzalignende symptomer, der kan udvikle sig hurtigt på potentielt livstruende åndedrætsbesvær.

Flere typer af hantavirus kan forårsage hantavirus pulmonal syndrom. De er båret af flere typer af gnavere, især hjorte mus. Du bliver smittet primært ved indåndingsluften smittet med hantaviruses der er udgydt i gnaver urin og ekskrementer.

Hantavirus pulmonal syndrom. Indånding: vigtigste rute for overførsel.
Hantavirus pulmonal syndrom. Indånding: vigtigste rute for overførsel.

Fordi behandlingsmuligheder er begrænsede, den bedste beskyttelse mod hantavirus pulmonal syndrom er at undgå gnavere og deres levesteder.

Symptomer

Hantavirus pulmonal syndrom udvikler sig gennem to adskilte faser. I den første fase, kan du opleve influenzalignende symptomer, der kan omfatte:

 • Feber og kulderystelser
 • Hovedpine og muskelsmerter
 • Opkastning, diarré eller mavesmerter

I sine tidlige stadier, er hantavirus infektion vanskelig at skelne fra influenza, lungebetændelse eller andre virale forhold. Efter tre til syv dage, begynder mere-alvorlige tegn og symptomer. De omfatter typisk:

 • En hoste, der producerer sekreter
 • Åndenød
 • Væske akkumulere i lungerne
 • Lavt blodtryk
 • Reduceret hjerte effektivitet

Hvornår skal se en læge
De tegn og symptomer på hantavirus pulmonal syndrom kan forværre pludseligt og kan hurtigt blive livstruende. Hvis du har været omkring gnavere eller gnaver ekskrementer og har tegn og symptomer på feber, kulderystelser, muskelsmerter eller enhver vanskeligheder vejrtrækning, straks søge lægehjælp.

Årsager

Hver type hantavirus har en foretrukken gnaver luftfartsselskab. De hjorte mus er den primære bærer af virus er ansvarlig for de fleste tilfælde af hantavirus pulmonal syndrom i Nordeuropa. Andre hantavirus bærere omfatter havørn mus, cotton rat og ris rotte.

Indånding: vigtigste rute for overførsel
Hantaviruses overføres til mennesker primært gennem "aerosolisering" af virus skur i inficerede gnavere 'ekskrementer, urin eller spyt. Aerosolisering opstår, når en virus er sparket op i luften, hvilket gør det nemt for dig at inhalere. For eksempel brugte en kost til at rense musen fæces i et loftsrum, kan skubbe ind i luften bittesmå partikler af afføring, der indeholder hantaviruses, som du kan derefter nemt inhalere.

Når du inhalerer hantaviruses, de når dine lunger og begynde at invadere bittesmå blodkar kaldes kapillærer, i sidste ende får dem til at lække. Dine lunger så oversvømmelse med væske, som kan udløse nogen af ​​de respiratoriske problemer forbundet med hantavirus pulmonal syndrom.

Person-til-person smitte
Folk, der har det nordeuropæiske udgave af hantavirus pulmonal syndrom er ikke smitsom for andre mennesker. Dog kan det mildere sydeuropæiske variant af sygdommen overføres fra person til person.

Risikofaktorer

Hantavirus pulmonal syndrom er mest udbredt i landdistrikterne i det vestlige Europa i løbet af foråret og sommermånederne. Hantavirus pulmonal syndrom forekommer også i Syd Europa og Canada. Andre hantaviruses forekommer i Asien, hvor de forårsager nyrelidelser snarere end lungeproblemer.

Chancen for at udvikle hantavirus pulmonal syndrom er større for folk, der arbejder, bor eller spille i rum, hvor gnavere bor. Faktorer og aktiviteter, der øger risikoen:

 • Åbning og rengøring lange ubrugte bygninger eller skure
 • Hovedrengøring, især i lofter eller andre lav færdselsarealer
 • At have et hjem eller arbejde rummet befængt med gnavere
 • At have et job, der indebærer udsættelse for gnavere, såsom byggeri, utility arbejde og skadedyrsbekæmpelse
 • Camping, vandreture eller jagt

Komplikationer

Hantavirus pulmonal syndrom kan hurtigt blive livstruende. Da lungerne fyldes med væske, bliver det mere og mere vanskeligt at trække vejret. Blodtrykket falder og organer begynder at svigte, især hjertet. Dødeligheden for det nordeuropæiske udvalg af hantavirus pulmonal syndrom er mere end 30 procent.

Forberedelse til Deres udnævnelse

Du kan først se din familie læge. Men når du ringer til at oprette en aftale, kan din læge anbefale akut lægehjælp. Hvis du har svær åndedrætsbesvær, søge lægehjælp.

Hvad du kan gøre
Før udnævnelsen kan du ønsker at skrive en liste med svar på følgende spørgsmål:

 • Hvilke symptomer oplever du? Når de begyndte?
 • Har du for nylig renset nogle sjældent benyttede rum eller bygninger?
 • Har du haft nogen seneste eksponering for mus eller rotter?
 • Har du andre medicinske problemer?
 • Hvilke medicin og kosttilskud du rutinemæssigt tage?

Hvad kan du forvente fra din læge
Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål. Være klar til at besvare dem, kan bestille tid til at gå over alle punkter, du ønsker at bruge mere tid på. Din læge kan spørge:

 • Har du haft nogen influenzalignende ubehag, såsom feber, muskelsmerter og træthed?
 • Har du haft nogen gastrointestinale problemer, såsom diarré eller opkastning?
 • Har du bemærket dit hjerte slår hurtigere end normalt?
 • Er du har problemer åndedrættet? Er det værre?
 • Er der andre i dit liv har lignende symptomer?

Test og diagnose

Blodprøver kan afsløre, om din krop har antistoffer til en hantavirus. Din læge kan bestille andre laboratorietests for at udelukke andre betingelser med lignende symptomer.

Behandlinger og medicin

Specifikke behandlingsmuligheder for hantavirus pulmonal syndrom er begrænset. Men prognosen forbedres med tidlig anerkendelse, øjeblikkelig hospitalsindlæggelse og passende støtte til vejrtrækning.

Understøttende behandling
Mennesker med alvorlige tilfælde har brug for øjeblikkelig behandling på en intensivafdeling. Assisteret respiration, enten gennem intubation eller mekanisk ventilation, kan hjælpe med at trække vejret og afværge lungeødem. Intubation indebærer at placere en vejrtrækning rør gennem næsen, munden eller luftrøret for at hjælpe med at holde dine luftveje åbne og velfungerende.

Blodets iltning
I ekstremt svære tilfælde af lungebesvær, skal du have en metode kaldet ekstrakorporal membran iltning at hjælpe med at sikre du bevarer en tilstrækkelig tilførsel af ilt. Dette indebærer løbende pumpe blodet gennem en maskine, der fjerner kuldioxid og tilføjer ilt. Den iltet blod returneres derefter til din krop.

Forebyggelse

Holde gnavere ud af dit hjem og arbejdsplads kan medvirke til at reducere din risiko for hantavirus infektion. Prøv disse tips:

 • Blokere adgangen. Mus kan klemme sig igennem huller som lille som en kvart tomme (6 millimeter) brede. Forsegl huller med wire screening, metal blinkende eller cement.
 • Luk fødevarer buffet Vask retter omgående, rene tællere og gulve, og gemme din mad -. Herunder pet food - i gnaver-beholdere. Brug tightfitting låg på skraldespande.
 • Reducer redemateriale. Clear pensel, græs og junk væk fra bygningens fundament.
 • Set fælder. Fjederbelastet fælder skal indstilles langs sokler. Udvis forsigtighed, mens du bruger gift-agn fælder, da giften også kan skade mennesker og kæledyr.

Sikker oprydning procedurer
Wet ned døde gnavere og områder, hvor gnavere har været med alkohol, husholdnings desinfektionsmidler eller blegemidler. Dette dræber virus og hjælper med at forhindre inficeret støv bliver hvirvlet op i luften. Når alt er vådt, bruge en fugtig håndklæde til at afhente det forurenede materiale. Så moppe eller svamp området med desinfektionsmiddel.

Tage særlige forholdsregler, såsom iført en respirator, når rengøring bygninger med tunge gnaver angreb.