Fostervand emboli

Definition

En fostervand emboli er en sjælden, men alvorlig tilstand, der opstår, når fostervand - den væske, der omgiver en baby i livmoderen under graviditeten - eller føtal materiale, såsom hår, kommer ind i moderens blodbanen.

En fostervand emboli er mest sandsynligt under fødslen eller umiddelbart bagefter.

Fostervand emboli. Fremskreden moderens alder.
Fostervand emboli. Fremskreden moderens alder.

En fostervand emboli er vanskelig at diagnosticere. Hvis din læge har mistanke om du måske har en fostervand blodprop, skal du øjeblikkelig behandling for at forhindre potentielt livstruende komplikationer.

Se også

Symptomer

En fostervand blodprop udvikler pludseligt og hurtigt.

Tegn og symptomer på en fostervand blodprop kan omfatte:

 • Pludselig åndenød
 • Overskydende væske i lungerne (lungeødem)
 • Pludseligt lavt blodtryk
 • Pludselig kredsløbssvigt (kardiovaskulær kollaps)
 • Livstruende problemer med blodpropper (dissemineret intravaskulær koagulation)
 • Ændret mental status såsom angst
 • Kvalme eller opkastning
 • Kuldegysninger
 • Hurtig hjerterytme eller forstyrrelser i hjerterytmen sats
 • Fosteret, såsom langsom hjertefrekvens
 • Anfald
 • Coma

Se også

Årsager

Hvorfor en fostervand blodprop opstår er ikke godt forstået.

En fostervand emboli opstår, når fostervand eller føtal materiale kommer ind i moderens blodbanen, eventuelt ved at passere gennem tårer i fosterhinderne. Det er sandsynligt, at fostervandet indeholder komponenter, der forårsager en inflammatorisk reaktion og aktivere koagulation i mors lunger og blodkar.

Men fostervand embolismer er sjældne - og det er sandsynligt, at nogle fostervand almindeligvis ind i moderens blodbanen under levering uden at forårsage problemer. Det er ikke klart, hvorfor i nogle tilfælde fører til en fostervand blodprop.

Yderligere forskning i, hvad der forårsager fostervand embolismer er nødvendig.

Risikofaktorer

Fostervand embolismer er sjældne, hvilket gør det vanskeligt at identificere risikofaktorer. Det anslås, at der er mellem 1 og 12 tilfælde af fostervand blodprop for hver 100.000 leverancer.

Forskning tyder på, at flere faktorer kan være forbundet med en øget risiko for en fostervandsprøve emboli, dog, herunder:

 • Advanced moderens alder. Hvis du er 35 eller ældre på tidspunktet for dit barns fødsel, kan du være en øget risiko for en fostervandsprøve blodprop.
 • Placenta problemer Hvis der er abnormaliteter i din moderkage -. Den struktur, der udvikler sig i din livmoder under graviditeten - du kan være øget risiko for en fostervandsprøve blodprop. Abnormiteter kan omfatte moderkagen helt eller delvist dækker livmoderhalsen (placenta previa) eller placenta skrælning væk fra indervæggen af ​​livmoderen før levering (placenta abruption). Disse betingelser kan forstyrre de fysiske barrierer mellem dig og din baby.
 • Præeklampsi Hvis du har svangerskabsforgiftning -. Højt blodtryk og overskydende protein i urinen efter 20 uger af graviditeten - du kan være en øget risiko for at udvikle en fostervand blodprop.
 • Medicinsk induceret arbejdskraft. Begrænset forskning tyder på, at visse arbejdskraft induktion metoder er forbundet med en øget risiko for fostervand blodprop. Forskningen på dette link, er imidlertid modstridende.
 • Operativ levering. Have en C-sektion, en pincet levering eller et vakuum ekstraktion kan øge din risiko for en fostervandsprøve blodprop. Disse procedurer kan forstyrre de fysiske barrierer mellem dig og din baby. Det er ikke klart, hvorvidt operative leverancer er sande risikofaktorer for fostervand blodpropper eller anvendes efter tilstanden udvikler sig til at sikre en hurtig levering.
 • Genetics. Nogle eksperter mener, at genetik kan spille en rolle, når en kvindes risiko for fostervand blodprop.

Se også

Komplikationer

En fostervandet blodprop kan forårsage alvorlige komplikationer for dig og din baby.

Hvis du har en fostervand blodprop, er du en øget risiko for:

 • Hjerneskade. Lavt iltindhold i blodet kan forårsage permanent, alvorlige neurologiske skader eller hjernedød.
 • . Langvarige hospitalsophold Kvinder, der overlever en fostervand blodprop ofte kræver behandling på intensiv afdeling, og - afhængigt af omfanget af deres komplikationer - måske tilbringe uger eller måneder på hospitalet.

Det anslås, at fostervand embolismer forårsage op til 10 procent af maternelle dødsfald i de udviklede lande. Døden kan forekomme inden for en time efter påbegyndelse af symptomer.

Hvis du har en fosterhinde emboli, dit ufødte barn er i øget risiko for en hjerneskade på grund af mangel på ilt. Betingelsen kan også være fatalt for babyer.

Forberedelse til Deres udnævnelse

En fostervand emboli er en medicinsk nødsituation, så du ikke tid til at forberede. Hvis du er bekymret for din risiko for at få en fostervandsprøve emboli, tale med din læge. Husk dog, at fostervand embolismer er sjældne, uforudsigelige og tilsyneladende unpreventable.

Test og diagnose

Der er ingen lab test til diagnose af en fostervand blodprop. En diagnose er typisk lavet efter at andre betingelser er blevet udelukket. I nogle tilfælde er en diagnose først foretaget efter moderens død.

Behandlinger og medicin

En fostervand emboli kræver hurtig behandling for at løse lavt iltindhold i blodet og lavt blodtryk.

Emergency behandlinger kan omfatte:

 • Kateter placering. Dit sundhedspleje team vil placere en tynd, hult rør i en af dine arterier (arteriel kateter) at overvåge dit blodtryk. Du vil også have et andet rør placeres i en vene i brystet (centralt venekateter), som kan bruges til at give væske, medicin eller transfusioner, samt trække blod.
 • Oxygen. Du skal muligvis have en vejrtrækning rør indsat i luftvejene til at hjælpe dig trække vejret.
 • Medicin. Din læge kan give dig medicin til at forbedre og støtte din hjertefunktion. Andre medikamenter kan anvendes til at nedsætte trykket forårsaget af væske går ind i dit hjerte og lunger.
 • Transfusioner. Hvis du har ukontrollabel blødning, skal du transfusioner af blod, blodprodukter og udskiftning væsker.

Hvis du har en fostervand blodprop før levere din baby, vil lægen behandle dig med et øje mod sikkert levere dit barn så hurtigt som muligt. En nødsituation C-sektion kan være nødvendig.

Se også

Håndtering og støtte

Oplever en livstruende graviditet tilstand kan være skræmmende og stressende for dig og din familie. Du og din baby kan opleve alvorlige komplikationer og kræver langvarige hospitalsophold.

I løbet af denne udfordrende tid, lean på kære til støtte. Overveje at deltage en overlevendes netværk. Også arbejde med din sundhedspleje udbyder til at bestemme, hvordan du trygt kan styre din nyttiggørelse og din rolle som mor til en nyfødt.