Anafylaksi

Definition

Anafylaksi er en alvorlig, potentielt livstruende allergisk reaktion. Det kan ske inden for sekunder eller minutter af eksponering til noget, du er allergisk over for, såsom en peanut eller giften fra et bistik.

Strømmen af ​​kemikalier, der frigives ved dit immunforsvar under anafylaksi kan få dig til at gå i chok, dit blodtryk falder pludseligt og din luftvejene snævre, blokering normal vejrtrækning. Tegn og symptomer på anafylaksi omfatter en hurtig, svag puls, hududslæt, kvalme og opkastning. Fælles udløser af anafylaksi omfatter visse fødevarer, nogle medikamenter, insektgift og latex.

Anafylaksi kræver en øjeblikkelig tur til skadestuen, og en indsprøjtning af adrenalin. Hvis anafylaksi ikke behandles med det samme, kan det føre til bevidstløshed eller død.

Symptomer

Anafylaksi symptomer opstår som regel inden for få minutter af eksponering for et allergen. Nogle gange, men kan anafylaksi forekomme en halv time eller længere efter eksponering. Anafylaksi symptomer omfatter:

 • Hudreaktioner, herunder nældefeber sammen med kløe og blussende eller bleg hud (næsten altid til stede med anafylaksi)
 • En følelse af varme
 • Fornemmelsen af ​​en klump i halsen
 • Forsnævringen af ​​luftvejene og en opsvulmet tunge eller hals, hvilket kan forårsage hvæsen og vejrtrækningsbesvær
 • En svag og hurtig puls
 • Kvalme, opkastning eller diarré
 • Svimmelhed eller besvimelse

Hvornår skal se en læge
Søge akut lægehjælp, hvis du, dit barn eller en andens du med en alvorlig allergisk reaktion.

Hvis den person, der angrebet bærer en adrenalin autoinjektor (såsom en EpiPen eller EpiPen Jr), give ham eller hende et skud højre væk. Selv om symptomerne bedre efter en nødsituation adrenalin injektion, et besøg på skadestuen er det stadig nødvendigt at sørge for symptomerne ikke vende tilbage.

Lav en aftale for at se din læge, hvis du eller dit barn har haft en alvorlig allergi angreb eller eventuelle tegn og symptomer på anafylaksi i fortiden.

Anafylaksi. Søge akut lægehjælp.
Anafylaksi. Søge akut lægehjælp.

Diagnosen og langsigtet forvaltning af anafylaksi er komplicerede, så du skal nok nødt til at se en læge, der har specialiseret sig i allergi og immunologi.

Årsager

Dit immunsystem producerer antistoffer, der forsvarer mod fremmede stoffer. Det er godt, når et fremmed stof er skadeligt (såsom visse bakterier eller virus). Men nogle folks immunsystemer overreagere på stoffer, der bør ikke forårsage en allergisk reaktion. Når dette sker, immunsystemet sætter en kemisk kædereaktion, der fører til symptomer på allergi. Normalt allergisymptomer ikke livstruende. Men nogle mennesker har en alvorlig allergisk reaktion, der kan føre til anafylaksi. Selv hvis du eller dit barn har kun haft en mild anafylaktisk reaktion i fortiden, er der stadig en risiko for mere alvorlig anafylaksi.

En række af allergener kan udløse anafylaksi, afhængigt af hvad du er allergisk over for.

Fælles anafylaksi udløser omfatter:

 • Visse medikamenter, især penicillin
 • Fødevarer, såsom jordnødder, nødder (valnødder, pekannødder, mandler, cashewnødder), hvede (hos børn), fisk, skaldyr, mælk og æg
 • Insektstik fra bier, gule jakker, hvepse, gedehamse og brand myrer

Mindre almindelige årsager til anafylaksi omfatter:

 • Latex
 • Medicin, der anvendes i anæstesi
 • Øvelse

Anafylaksi symptomer er undertiden forårsaget af aspirin og andre stoffer - såsom ibuprofen (Advil, motrin, andre) og naproxen (Aleve, Midol Extended Relief) - og intravenøs (IV), der er anvendt i nogle røntgenbilleddannende tests. Selv om det ligner for allergi-induceret anafylaksi, er denne type reaktion ikke udløst af allergi-antistoffer.

Anafylaksi udløst af motion er ikke almindeligt, og varierer fra person til person. Hos nogle mennesker, aerob aktivitet, såsom jogging, udløser anafylaksi. I andre tilfælde kan mindre intens fysisk aktivitet, såsom gåture, udløse en reaktion. Spise visse fødevarer, før motion eller udøver, når vejret er varmt, koldt eller fugtigt også har været forbundet med anafylaksi hos nogle mennesker. Tal med din læge om eventuelle forholdsregler du bør tage, når de udøver.

Hvis du ikke ved, hvad der udløser din allergi angreb, kan din læge foretage prøver at forsøge at identificere de ulovlige allergen. I nogle tilfælde er årsagen til anafylaksi aldrig identificeret. Dette er kendt som idiopatisk anafylaksi.

Se også

Risikofaktorer

Der er ikke mange kendte risikofaktorer for anafylaksi, men nogle ting, der kan øge din risiko, omfatter:

 • En personlig historie om anafylaksi. Hvis du har oplevet anafylaksi én gang, din risiko for at denne alvorlige reaktion stiger. Fremtidige reaktioner kan være mere alvorlige end den første reaktion.
 • Allergi eller astma. Folk, der har enten betingelse er i øget risiko for at få anafylaksi.
 • En familie historie. Hvis du har familiemedlemmer, der har oplevet anstrengelsesudløst anafylaksi, er din risiko for at udvikle denne type anafylaksi er højere end det er for en person uden en familie historie.

Komplikationer

Lav en aftale for at se din læge. En personlig historie om anafylaksi.
Lav en aftale for at se din læge. En personlig historie om anafylaksi.

En anafylaktisk reaktion kan være livstruende, hvis et alvorligt astmaanfald, og det kan stoppe vejrtrækningen eller stoppe din hjerterytme. I dette tilfælde skal du genoplivningsudstyr (CPR) og andre akut behandling med det samme.

Test og diagnose

Din læge vil spørge dig om din allergi eller eventuelle tidligere allergiske reaktioner, du har haft. Denne evaluering vil omfatte spørgsmål om:

 • Hvorvidt nogen særlige fødevarer synes at forårsage en reaktion
 • Nogen medicin, du tager, og hvis visse medikamenter synes knyttet til dine symptomer
 • Uanset om du har haft allergiske symptomer, når din hud har været udsat for latex
 • Hvorvidt svier fra en særlig type insekt synes at forårsage dine symptomer

Hjælp til at bekræfte diagnosen:

 • Du kan blive testet for allergi med hud test eller blodprøver
 • Du kan også blive bedt om at holde en detaljeret liste over, hvad du spiser, eller at stoppe med at spise visse fødevarer for en tid

Din læge vil udelukke andre betingelser som en mulig årsag til dine symptomer, herunder:

 • Anfaldslidelser
 • En anden betingelse end allergi, der forårsager rødmen eller andre hudsymptomer
 • Mastocytose, en immunsystemlidelse
 • Psykologiske problemer, såsom panikanfald
 • Hjerte-eller lungeproblemer

Behandlinger og medicin

Under en anafylaktisk angreb, kan en redningstjeneste hold udføre genoplivning (CPR), hvis du stopper vejrtrækning eller dit hjerte stopper slå. Du kan få medicin, herunder:

 • Adrenalin (adrenalin) for at reducere din krops allergisk reaktion
 • Oxygen, at kompensere for begrænset vejrtrækning
 • Intravenøs (IV) antihistaminer og kortison at reducere betændelse i din luft passager og forbedre vejrtrækning
 • En beta-agonist (såsom albuterol) for at lindre vejrtrækning symptomer

Hvad gør man i en nødsituation
Hvis du er med nogen, der er at have en allergisk reaktion, og viser tegn på chok forårsaget af anafylaksi, handle hurtigt. Tegn og symptomer på shock forårsaget af anafylaksi omfatter bleg, kølig og klam hud, svag og hurtig puls, åndedrætsbesvær, forvirring og bevidstløshed. Selv hvis du ikke er sikker symptomer er forårsaget af anafylaksi, tage følgende skridt straks:

 • Ring 911 eller akut lægehjælp.
 • Få personen i en behagelig stilling og ophøje hans eller hendes ben.
 • Kontroller personens puls og åndedræt, og om nødvendigt, administrere CPR-eller andre førstehjælp.
 • Giv medicin til at behandle en allergi angreb, såsom en adrenalin autoinjektor eller antihistaminer, hvis personen har dem.

Brug af en autoinjektor
Mange mennesker med risiko for anafylaksi bære en autoinjektor. Denne enhed er en kombineret sprøjte og skjult nål, der sprøjter en enkelt dosis af medicin, når presset mod låret. Sørg altid for at udskifte adrenalin før udløbsdatoen, eller det kan ikke fungere korrekt.

Vær sikker på at du ved, hvordan du bruger autoinjektor. Sørg også for, de mennesker tættest på dig ved, hvordan man administrere lægemidlet - hvis de er med dig under en anafylaktisk nødsituation, kan en af ​​dem redde dit liv. Medicinsk personale indkaldt til at reagere på en alvorlig anafylaktisk reaktion kan også give dig en adrenalin injektion eller anden medicin til behandling af dine symptomer.

Langtidsbehandling
Hvis din anafylaktisk reaktion er udløst af insektstik, kan du være i stand til at få en række allergi skud (immunterapi) for at reducere din krops allergisk reaktion og forhindre en alvorlig reaktion i fremtiden.

Desværre, i de fleste andre tilfælde er der ingen måde at behandle den underliggende immunsystemet tilstand, som kan føre til anafylaksi. Men du kan tage skridt til at forhindre en fremtidig angreb - og være forberedt i tilfælde af man gør forekomme.

 • Undgå din kendt allergi udløser så meget som du kan.
 • Du kan være nødt til at bære selvadministreret adrenalin. Under en anafylaktisk angreb, kan du give dig selv den stofbrugende en autoinjektor (EpiPen, EpiPen Jr eller Twinject).
 • Din læge kan anbefale at tage prednison eller antihistaminer.

Se også

Håndtering og støtte

At have en potentielt livstruende reaktioner er skræmmende, uanset om det sker for dig, andre tæt på dig eller dit barn. Udvikling af en anafylaksi nødsituation handlingsplan kan hjælpe med at sætte dit sind på lethed. Arbejd med din egen eller dit barns læge om at udvikle denne skriftlige trin-for-trin plan for, hvad de skal gøre i tilfælde af en reaktion. På den måde vil du vide præcis, hvad du behøver at gøre, hvis anafylaksi sker, og du har en skriftlig plan, som du kan dele med lærere, baby siddende og andet plejepersonale, så de vil vide, hvad de skal gøre, også.

Hvis dit barn har oplevet anafylaksi, tale til hans eller hendes skole sygeplejerske og lærere til at finde ud af, hvilke planer de har på plads til at håndtere en nødsituation. Sørg skole embedsmænd har en aktuel autoinjektor i tilfælde af dit barn har behov for behandling.

Forebyggelse

Den bedste måde at forhindre anafylaksi er at undgå stoffer, som du kender forårsage denne alvorlige reaktion. Følg disse trin:

 • Bære en medicinsk alarm halskæde eller armbånd til at angive, hvis du har en allergi over specifikke lægemidler eller andre stoffer.
 • Alert din læge til din narkotika allergi før de har nogen medicinsk behandling. Hvis du modtager allergi skud, altid vente mindst 30 minutter, før de forlader klinikken, så du kan modtage øjeblikkelig behandling, hvis du har en alvorlig reaktion efter allergi skud.
 • Hold en korrekt fyldt nødsituation kit med ordineret medicin til rådighed på alle tidspunkter. Din læge kan rådgive dig om passende indhold. Dette kan omfatte en adrenalin autoinjektor. Sørg for at dit autoinjektor ikke er overskredet, disse medikamenter generelt sidste 18 måneder.
 • Hvis du er allergisk over for stikkende insekter, udvise forsigtighed, når de er i nærheden. Bær langærmede skjorter og bukser og ikke bære sandaler eller gå barfodet i græsset. Undgå lyse farver og ikke bære parfume eller cologne. Bevar roen, hvis du er i nærheden af ​​en stikkende insekt. Flyt væk langsomt og undgå slapping på insekt.
 • Hvis du har specifikke fødevareallergi, omhyggeligt læse etiketter på alle de fødevarer, du køber og spiser. Fremstillingsprocessen kan ændre sig, så det er vigtigt at jævne recheck mærkningen af ​​fødevarer, du normalt spiser. Når man spiser ude, så spørg om ingredienser i maden, og spørge om tilberedningen, fordi selv små mængder af den mad, du er allergisk over for kan forårsage en alvorlig reaktion.

Vær forberedt
Det er vigtigt at gøre alt, hvad du kan for at undgå en anafylaktisk reaktion ved at undgå din udløser. Men selv hvis du er forsigtig, på et tidspunkt vil du sandsynligvis blive udsat for det stof, du er allergisk over for. Heldigvis kan du være parat til at reagere hurtigt og effektivt på en allergi nødsituation ved at kende de tegn og symptomer på en anafylaktisk reaktion, og have en plan for hurtigt at behandle disse symptomer.